تاریخچه باریج

 مرحوم مهندس حسین حجازی، بنیانگذار شرکت داروسازی باریج‌اسانس، که او را “پدر صنعت اسانس ایران” می‌دانند، در سال ۱۳۲۴، در خانواده‌ای فرهنگی در شهر برزک در اطراف کاشان، به دنیا آمد. پدر ایشان معلم بود. اصلیت مهندس حجازی، به روستای استرک کاشان برمی‌گردد. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در کاشان گذراند تا این که در سالِ آخر دبیرستان، به دلایل خانوادگی، در تهران و در دبیرستان نظام، به تحصیل پرداخت. وی فارغ‌التحصیل در رشته مهندسی ماشین‌آلات کشاورزی از دانشگاه بین‌المللی شیراز در سال ۱۳۴۹، دارای گواهینامه طراحی و اجرای آبیاری مدرن از اروپا و پایه‌گذار و مؤسس شرکت‌های زیر است:

  • کشت و صنعت گلکاران: تاسیس در سال ۱۳۶۴
  • شرکت تجهیزات و ماشین سازی تقطیران: تاسیس در سال ۱۳۶۹
  • شرکت داروسازی باریج اسانس: تاسیس در سال ۱۳۷۱

وی در سال‌های اول انقلاب به عنوان رئیس اداره کشاورزی کاشان انتخاب شد. در آن زمان یک کارخانه گلاب و اسانس‌گیری در نزدیکی قمصر کاشان به صورت غیرفعال وجود داشت و جزو اموال اداره کشاورزی محسوب می‌شد که دستگاه‌های آن قبل از انقلاب از کشور بلغارستان خریداری شده بود، ولی راه‌اندازی نشده بود. مهندس حجازی تصمیم گرفت این کارخانه را احیا و راه‌اندازی کند. از آنجایی که ایشان علاقه زیادی به این کار داشتند شروع به مطالعه و تحقیق در مورد اسانس‌ها و روش گلابگیری صنعتی می‌کنند. در یکی از کتاب‌هایی که مطالعه می‌کرد مطلبی را به این مضمون می‌خوانند: “ابوعلی‌سینا دانشمندی عرب بوده و برای اولین بار اسانس را کشف کرده و اسم آن را گوهر یا جوهر گذاشته است!”. 

مرحوم مهندس حجازی پس از خواندن این مطلب برآشفته شده، تصمیم می‌گیرد اسانس را که یک ایرانی آن را کشف کرده به همه بشناساند. درنتیجه کارخانه‌ای را راه‌اندازی کرده و اسانس‌گیری را شروع می‌کند. با این که وی سابقه خوبی در اداره کشاورزی کاشان داشتند، در عین حال از کار دولتی خود استعفا داده و تنها منزل مسکونی که داشت را  به فروش می‌رساند و مزرعه‌ای را در حوالی مشهد اردهال، بدون هیچ امکاناتی، خریداری می‌کند. حجازی با همکاری و مشارکت برادران خود بهروز و سید تقی حجازی و داماد خانواده حسین عسگری، ابتدا شرکت “کشت و صنعت گلکاران” را در سال ۱۳۶۳ تأسیس کرده و شروع به اسانس‌گیری می‌کند؛ در حالی که ساختمان‌ها و دستگاه‌های این شرکت را با دست خودشان ساخته بودند برای راه‌اندازی و توسعه صنعت اسانس‌گیری در ایران تصمیم می‌گیرند دستگاه‌های مربوطه را ساخته و در اختیار دیگران هم قرار دهند و دانش این کار را به دیگران هم بیاموزند. بدین منظور شرکت دیگری به نام “ماشین‌سازی تقطیران” را تأسیس کرده که به تولید تجهیزات و ماشین‌آلات اسانس‌گیری مبادرت می کند. در آن زمان با مطالعات زیادی که داشتند متوجه اثرات درمانی بسیار قوی اسانس‌ها شده و تصمیم می‌گیرد اسانس‌ها را فرموله کرده و به دارو تبدیل کند. به این طریق آنها را در دسترس عموم قرار دهد تا استفاده از این مواد توسط مردم راحت‌تر باشد. برای رسیدن به این هدف شرکت داروسازی باریج‌اسانس تولید کننده دارو و فرآورده‌های آرایشی- بهداشتی و غذایی بر پایه مواد مؤثره گیاهی را در سال ۱۳۷۱ تاسیس می‌کند و در سال ۱۳۷۴ رسماً محصولات خود را به بازار عرضه کرده است. در کنار تأسیس و راه‌اندازی شرکت باریج‌اسانس، ۱۰ شرکت اقماری که کلیه مراحل زنجیره تامین تا توزیع را در بر می‌گیرند، جهت تأمین مواد اولیه با کیفیت مناسب توسط ایشان تاسیس می‌شود. هم‌اکنون مجموعه شرکت‌های تأسیس شده و فعال توسط ایشان، حدود ۱۰۰۰ نفر را به صورت تمام‌وقت در استخدام مستقیم خود قرار داده است. به همین دلیل ایشان در سال ۱۳۸۵ به عنوان “کارآفرین نمونه کشور” انتخاب گردیدند.

باریج اسانس ، اولین شرکت دارویی دانش بنیان در ایران

شرکت باریج‌اسانس به عنوان یک شرکت دانش‌بنیان محسوب می‌شود و همکاری علمی پیوسته با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی کشور دارد، استفاده از مواد اولیه گیاهی بومی ایران و ترویج و توسعه و کاشت و پرورش این گیاهان را در برنامه خود قرار داده است. تمرکز بر کیفیت و اثربخشی داروها، توجه ویژه به طب سنتی کشور، پویایی و پیشرو بودن در زمینه‌های مختلف، خودکفایی و اعتماد به تولیدات داخلی و توجه ویژه به صادرات و بازارهای خارج از کشور، از اهداف و آرمان های شرکت باریج در قالب دانش بنیان بودن است.

زنده‌یاد مهندس حجازی در کنار رسالت اصلی خود، نگاه به معضلات جامعه و عمل به تعهدات اجتماعی، انسان‌دوستانه و زیست‌محیطی را فراموش نکرده و همواره در کمک به ساخت مدارس و مساجد، تأمین هزینه تحصیل افراد بی‌بضاعت، تأمین هزینه درمان، پرداخت حقوق ماهیانه به بعضی از اقشار ضعیف جامعه، گسترش فرهنگ ورزشی در قالب ایجاد باشگاه فرهنگی‌- ‌ورزشی باریج‌اسانس، تامین مسکن پرسنل با ایجاد شرکت تعاونی مسکن باریج‌اسانس اهتمام می‌ورزید.

متاسفانه مهندس حجازی، در خردادماه سال ۱۳۸۹، دچار سکته مغزی شدند؛ به‌طوری که یک سال تمام با عوارض بیماری دست و پنجه نرم می‌کردند. روح این مرد بزرگ، در خردادماه (درست در فصل گل و گلاب) سال ۱۳۹۰، به آسمان کوچ کرد و پیکرش، در زیارتگاه مشهد اردهال و در جوار آرامگاه دوست قدیمیش، سهراب سپهری، شاعرِ آب و آئینه، به خاک سپرده شد… روحش شاد و یادش گرامی.

از آن زمان تاکنون (۱۳۹۶) شرکت داروسازی باریج‌اسانس زیر نظر هیات مدیره و با مدیرعاملی دختر بزرگ ایشان، سرکار خانم مهندس لاله حجازی اداره می‌شود.

باریج اسانس اولین شرکت دانش بنیان دارویی تولید کننده داروهای گیاهی همیشه مراقب شما هستیم