حجامت مفید است یا مضر ؟

حجامت که یک روش درمانی بسیار قدیمی است به تازگی دوباره توجه محافل پزشکی را در سرتاسر جهان به خود معطوف کرده است و تلاش علمی برای توجیه این روش در کشورهای مختلفی مانند آلمان ، آمریکا ، چین ، مصر و سوریه شروع شده است و در این خصوص کتاب هایی از جمله Cupping Therapy ، Ilkay Chirali و دواء العجیب به چاپ رسیده اند.

همچنین در ایران هم تاکنون تحقیقات پزشکی فراوانی در این خصوص و تاثیرات آن بر مواردی چون سردردهای میگرنی ، سیستم ایمنی بدن ، تنظیم کلسترول خون در معتبرترین دانشگاه های ایران مانند دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه تهران انجام پذیرفته است و این موضوع تاکنون تعداد زیادی از پایان نامه های پزشکی را به خود اختصاص داده است. همچنین در کشورمان موسسه ای به نام موسسه تحقیقات حجامت وجود دارد که محققان این مرکز همواره در حال تحقیق درباره این شیوه درمانی و تالیف مقالات علمی در این باره میباشند.

تحقیقات جدید در خصوص حجامت در آلمان

آقای یوهان ابل پزشک آلمانی در کتاب خود با عنوان حجامت، شیوه ی درمان آزمون شده میگوید : حجامت پدیده ای است که در خود تنظیمی عملکرد بدن انسان دخالت دارد. امری که هرگز با روش های دیگر نمیتوان آن را جایگزین کرد. مطالعات ایشان نشان میدهد که در آلمان میتوان ۷۵ درصد بیماری ها را با شیوه های درمان طبیعی از جمله حجامت مداوا کرد.

نقش حجامت در درمان عوارض جانبازان شیمیایی

عمل حجامت در جنگ ایران و عراق برای مجروحینی که با گاز خردل و ادم حاد ریوی و تورم شدید نسوج اندام مختلف ، این عمل توسط برخی پزشکان انجام میشد و بسیار موثر بود. در جنگ ویتنام نیز این عمل برای مجروحین و مبتلایان به ادم حاد ریوی انجام و بسیار موثر بود.

مراکز معتبر

حجامت یک روش درمانی پیچیده و دارای ظرافت های گوناگون است که تجویز و اجرای آن باید زیر نظر پزشکان آموزش دیده و آشنا به مبانی طب سنتی و طب اسلامی صورت پذیرد. این پزشکان همچنین باید پروانه انجام حجامت مورد تایید وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی را داشته باشند و در دوره های بازآموزی مرتبط با این موضوع نیز به طور دائم شرکت کنند. در حال حاضر ۱۶۰۰ پزشک عمومی و متخصص آموزش دیده با پروانه تایید شده توسط وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در سطح کشور در حال فعالیت میباشند که برای امر حجامت باید حتما به این افراد مراجعه کرد و از مراجعه به مکان های تایید نشده جدا خودداری نمود.

عوارض جانبی

در صورتی که در عمل حجامت از اصول بهداشتی و وسایل استاندارد و استریل شده استفاده نشود میتواند باعث مبتلا شدن به بیماری های خونی مانند ایدز و هپاتیت شود. همچنین در صورت ایجاد خراش های بیش از حد مجاز میتواند باعث بروز یا تشدید کم خونی شود.

بعلاوه این عمل در منطقه گردن بسیار حساس میباشد و در صورت عدم رعایت اصول ایمنی و توصیه های پزشک میتواند باعث سکته مغزی شود. به همین سبب متخصصان حجامت توصیه میکنند که فرد بعد از انجام حجامت گردن دراز نکشد و به مدت ۳۰ دقیق فعالیت های بدنی ای مانند دویدن انجام دهد تا احتمال بروز لخته خون کاهش یابد. (در منابع طب سنتی نیز انجام این کار در محل گودی پشت گردن به شدت منع شده است.)

عدم اتفاق نظر در مورد حجامت

با وجود همه مطالب فوق حجامت مخالفین خود را نیز دارد و افراد و سازمان های مختلفی نیز در صدد ممنوع کردن این روش درمانی میباشند. همانطور که میدانید حجامت یک روش دینی میباشد و به همین دلیل مصوبات که در خصوص منع این روش درمانی در شورای نگهبان به دلیل مغایرت با شرع لغو گردیده است.

سازمان انتقال خون یکی از مخالفین سرسخت این روش میباشد. این سازمان از دریافت خون افراد حجامت کننده تا یک سال بعد از آن خودداری میکند. مدیر سازمان انتقال خون به صراحت اعلام کرده است که بر اساس قوانین بین المللی خون افراد حجامت شده برای استفاده مناسی نیست و نباید گرفته شود و تاکید کرده است که این روش باید به صورت حکومتی و جدی ممنوع شده تا از بسیاری بیماری های خونی جلوگیری شود.

نتیجه :

همانطور که مشخص شد، حجامت یک روش سنتی دینی در طب میباشد که در خصوص آن بحث های فراوانی در جوامع پزشکی وجود دارد و موافقین و مخالفین خود را دارد. با این حال تاکنون نه به صورت قطعی از آن جلوگیری شده است و نه کاملا و رسما مورد تایید قرار گرفته است. و بنابراین این تصمیم بیمار و نظر پزشک او است که تعیین کننده میباشد و این نکته بسیار مورد اهمیت است که این عمل تنها و تنها باید در مراکز تایید شده انجام شود.